Cryptolocker slaat weer toe

Een gewaarschuwde klant is er twee waard
Naar aanleiding van enkele incidenten de laatste dagen, moeten we constateren dat het Cryptolocker virus terug in opmars is, maar dan onder een variant van het originele, waardoor zelfs de beste antivirussen deze niet of te laat kunnen tegenhouden.
Het virus wordt geactiveerd, door het openen van een .ZIP bestand die in een bijlage van een email zit. Meestal is het een email van een online-shop die beweert dat er een bestelling is van een smartphone of zo, en de details zou je vinden in de ZIP-bijlage. 

Wanneer u deze email direct verwijderd, of de bijlage niet opent, dan is er geen reden tot paniek. Indien u of een medewerker deze wel opent, dan worden alle bestanden op die pc, en alle bestanden die de pc kan bereiken via netwerk (NAS of SERVER) ook geïnfecteerd en zijn ze onleesbaar.

Meestal wordt er een aftelscherm weergegeven met een teller die aftelt van 96 uur. U wordt ook gewaar dat er geen documenten meer kunnen geopend worden en soms ook niet uw emailprogramma. De enige manier is dan om een back-up terug te zetten, of losgeld te betalen aan de criminelen... Daarom mailen we u om zeer voorzichtig te zijn, en ALLE medewerkers hierover in te lichten en bij twijfel verwijder het email bericht en doe zeker niet de bijlage open.

Twijfelt u over uw back-up, aarzel dan niet om ons te contacteren op 050 777 000, dan zullen we prioritair de back-up bekijken, zodanig bij eventuele infectie er toch een weg terug is voor uw bestanden.

Keep in Touch

Volg ons via de sociale media

Sharecom Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle hoogtepunten.

schrijf je hier in